Oleocanthal er en fenyletanoid eller en type naturlig fenolforbindelse som finnes i ekstra jomfruolivenolje (EVOO).
Det viktige og unike med Oleocanthal er at det har antioksidant- og antiinflammatoriske egenskaper. Den betennelsesdempende virkningen på kroppen er svært lik ibuprofen, et av de mest brukte steroide betennelsesdempende legemidlene uten steroider.
Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID), som aspirin, paracetamol og ibuprofen, kan skilles fra de steroide legemidlene fordi de har langt færre sekundære effekter, og den smertestillende effekten hører ikke til de narkotiske stoffene.
På den annen side er denne oppdagelsen svært interessant, fordi NSAIDs har vist seg å ha svært gunstige effekter på sykdommer som involverer kroniske inflammasjonsprosesser, som degenerative og nevrodegenerative sykdommer (Alzheimer). På samme måte har enkelte NSAID-preparater blitt assosiert med mindre innvirkning på kreftrisikoen.
I løpet av de siste årene har det blitt gjort noen essays for å sjekke de potensielle fordelene med Oleocanthal.
Oppdagelsen av Oleocanthal:
Olivenolje er eldgammel, men oleocanthal ble oppdaget relativt nylig. Oppdagelsen av Oleocanthal må tilskrives doktor Gary Beauchamp. Denne amerikanske forskeren og biologen jobber for Monell Chemical Sense Center i Philadelphia, et organoleptisk laboratorium som blant annet tester ulike stoffer og kvantifiserer deres sensoriske egenskaper.
Dr. Gary var til stede på en kongress i molekylær ernæring på Sicilia, og han ble invitert til å smake på ekstra jomfruolivenoljer på en lokal mølle. Da han smakte på den ekstra jomfruolivenoljen, (vi antar at han ikke hadde smakt noen god ekstra jomfruolivenolje før), fant han den velkjente skarpheten som olivenolje etterlot ham i enden av halsen.
På den tiden arbeidet Dr. Gary med et essay om smaken av forskjellige løsninger av flytende ibuprofen, og olivenoljenes skarphet minnet ham om ibuprofen. Han bestilte noen prøver til fabrikken, og resten er historie.
Av denne historien kommer etymologien som Dr. Beauchamp ga til molekylet som han oppdaget:
Oleo-Canth-Al
«Oleo» fra latin, olje
«Acanth» fra gresk, torn (av skarpheten)
«Al», fra den kjemiske forbindelsen aldehyd kjemisk.
Spesifikke rapporter om Oleocanthal:
For tiden er det mange essays og tekniske arbeider under utredning om Oleocanthal.
Det kanskje mest spektakulære til nå er gjort av Paul Breslin, kollega av Gary i Monell Center, sammen med biologene og onkologene David Foster og Onica Legendre, fra Hunter College, som viste at oleocanthal dreper kreftceller på 30 minutter, og at det ikke skader de friske. Denne rapporten ble utviklet in vitro. Oleocanthal ødelegger lysosomene i de skadelige cellene. Oppdagelsen er publisert i tidsskriftet «Molecular and Cellular Oncology».
På den annen side beskriver Amal Kaddoumi og teamet hans, i rapporten publisert i den prestisjetunge avisen ACS Chemical Neuroscience, noen testresultater hos mus. Mus som fikk oleocanthal fikk redusert oppbyggingen av beta-amyloid plakk, som er ansvarlig for Alzheimers sykdom.
Informasjonen og de pågående undersøkelsene er ikke entydige, men de ser ut til å være ganske lovende.
Anbefalinger om forbruk:
For at Oleocanthal skal kunne ha en beskyttende effekt på helsen vår, anbefales det, i likhet med resten av polyfenolene i ekstra jomfruolivenolje, et daglig og regelmessig inntak.
På denne måten tilsvarer fire daglige spiseskjeer med en ekstra jomfruolivenolje rik på oleocanthal et forbruk på 125 mg ibuprofen, noe som ifølge forskerne i det andalusiske selskapet for oleocanthal er et godt grunnlag for å forebygge eller lindre kroniske inflammatoriske prosesser.




